Jeg bager faktisk ret sjældent brød. Det er dog noget jeg gerne vil blive bedre til, da jeg (som så mage andre) elsker friskbagte boller. I går fik jeg dog lysten til at bage nogle bløde havregrynsboller. Jeg har nemlig smerter i en visdomstand, og indtil jeg kan komme til tandlægen efter weekenden, ja så står den på blød og flydende mad 😂
De her havregrynsboller er gode til morgenmad. De mætter godt og holder sig saftige i et par dage. Men de er faktisk også rigtig gode som brød til aftensmaden. Og da vi i går lavede kartoffel-porre suppe, så var de her boller en god tilføjelse 😊

I opskriften bruger jeg rismel. Hvis du ikke har rismel, så kan du erstatte det med glutenfri mel (f.eks. rød finax). Hvis du gør dette, skal du dog tilføje 10-20 gram ekstra. Hvis du har glutenfri havregryn, kan du lave havremel selv. Læs her hvordan.
Som en bonus, så er disse boller også veganske/vegetariske. De indeholder nemlig hverken æg, mælk, smør eller andet fra dyr.
Glutenfri havregrynsboller
- Forberedelsestid40 min
- Bagetid25 min
- Total tid1 hr 5 min
Ingredienser
- 5 dl vand (fingervarmt)
- 25 gram gær
- 3 spsk olivenolie (1/2 dl)
- 1 spsk ahornsirup
- 1 1/2 tsk salt
- 15 gram FiberHUSK (den gule)
- 150 gram glutenfri havregryn
- 100 gram havremel
- 120 gram rismel
Fremgangsmåde
Preparing the spices
Opløs gæren i vandet. Vandet skal være fingervarmt.
Tilføj olie, sirup og salt. Rør rundt i blandingen.
Tilføj 15 gram HUSK og rør godt rundt i 10 sekunder.
Tilføj havregrynen og rør rundt. Lad blandingen stå og trække i cirka 5 min.
Tilføj rismel og havremel og rør med en håndmixer eller i din køkkenmaskine (brug dejkrogene).
Hæld dejen ud på et bord drysset med lidt rismel. Del dejen ud i 12 lige store portioner og rul dem til boller.
Dejen kan være lidt klistret.
Lad bollerne hæve på bagepladen i 30 minutter.
Bag bollerne i 25 minutter ved 225 grader.
Lad bollerne køle af i min. 15 minutter på bagepladen. Hvis de ikke får lov til at køle af, kan de være lidt klæg i midten.
6 kommentarer til “Glutenfri og veganske havregrynsboller”
Hejsa kan man bruge kun havremel eller skal man bruge rismel også😊
Hej Sophia 🙂
Jeg har ikke selv prøvet opskriften uden rismel. Men umiddelbart vil jeg tænke, at det sagtens kan lade sig gøre, at erstatte rismel med mere havremel 🙂
Okay tak🙏🏼
Pingback: Lækre glutenfri og sukkerfri boller - Succes med Livet
har du prøvet at putte gulerødder i
Hej Sus
Beklager mit langsomme svar, du var landet i spamfiltret 🙁
Ja, og det er også rigtig godt!