image

Glutenfri og veganske havregrynsboller

Jeg bager faktisk ret sjældent brød. Det er dog noget jeg gerne vil blive bedre til, da jeg (som så mage andre) elsker friskbagte boller. I går fik jeg dog lysten til at bage nogle bløde havregrynsboller. Jeg har nemlig smerter i en visdomstand, og indtil jeg kan komme til tandlægen efter weekenden, ja så står den på blød og flydende mad 😂

De her havregrynsboller er gode til morgenmad. De mætter godt og holder sig saftige i et par dage. Men de er faktisk også rigtig gode som brød til aftensmaden. Og da vi i går lavede kartoffel-porre suppe, så var de her boller en god tilføjelse 😊 

I opskriften bruger jeg rismel. Hvis du ikke har rismel, så kan du erstatte det med glutenfri mel (f.eks. rød finax). Hvis du gør dette, skal du dog tilføje 10-20 gram ekstra. Hvis du har glutenfri havregryn, kan du lave havremel selv. Læs her hvordan. 

Som en bonus, så er disse boller også veganske/vegetariske. De indeholder nemlig hverken æg, mælk, smør eller andet fra dyr. 

Glutenfri havregrynsboller

 • Forberedelsestid40 min
 • Bagetid25 min
 • Total tid1 hr 5 min

  Ingredienser

  • 5 dl vand (fingervarmt)
  • 25 gram gær
  • 3 spsk olivenolie (1/2 dl)
  • 1 spsk ahornsirup
  • 1 1/2 tsk salt
  • 15 gram FiberHUSK (den gule)
  • 150 gram glutenfri havregryn
  • 100 gram havremel
  • 120 gram rismel

  Fremgangsmåde

  Preparing the spices

  1

  Opløs gæren i vandet. Vandet skal være fingervarmt.

  2

  Tilføj olie, sirup og salt. Rør rundt i blandingen.

  3

  Tilføj 15 gram HUSK og rør godt rundt i 10 sekunder.

  4

  Tilføj havregrynen og rør rundt. Lad blandingen stå og trække i cirka 5 min. 

  5

  Tilføj rismel og havremel og rør med en håndmixer eller i din køkkenmaskine (brug dejkrogene). 

  6

  Hæld dejen ud på et bord drysset med lidt rismel. Del dejen ud i 12 lige store portioner og rul dem til boller.

  Dejen kan være lidt klistret.

  7

  Lad bollerne hæve på bagepladen i 30 minutter.

  8

  Bag bollerne i 25 minutter ved 225 grader.

  9

  Lad bollerne køle af i min. 15 minutter på bagepladen. Hvis de ikke får lov til at køle af, kan de være lidt klæg i midten. 

  Send på e-mail eller print/gem som PDF

  9 kommentarer til “Glutenfri og veganske havregrynsboller”

   1. Hej Sophia 🙂

    Jeg har ikke selv prøvet opskriften uden rismel. Men umiddelbart vil jeg tænke, at det sagtens kan lade sig gøre, at erstatte rismel med mere havremel 🙂

  1. Pingback: Lækre glutenfri og sukkerfri boller - Succes med Livet

   1. Hej Sus

    Beklager mit langsomme svar, du var landet i spamfiltret 🙁
    Ja, og det er også rigtig godt!

  2. Hej!
   Jeg er ved at prøve forskellige opskrifter på havreboller af og er faldet over din.
   Vil man kunne lave dem uden HUSK? Alt jeg laver med HUSK går altid totalt galt 🙃

   1. Godt spørgsmål! HUSK hjælper os med at løse den opgave, som vi mister, når vi fjerner gluten (sådan ret firkantet forklaret). Det er f.eks. med til at forbedre strukturen i dejen, så den arbejder mere “normalt”. Når man fjerner HUSK. Så fjerner man også den hjælp 🙂 Når det så er sagt. Med denne opskrift, tror jeg fint du kan opnå et godt resultat uden HUSK. Jeg har ikke selv forsøgt med det, da jeg ikke har stået i en situation, hvor jeg har manglet det 🙂 Og jeg stemmer altid for, at man bare springer ud i det og prøver. Det værste der kan ske er, at det ikke smagte så godt, som det kunne have gjort 🙂

    Og når dagen er slut – jeg er bare en bageglad tosse, der ikke kan tåle gluten. Så jeg er altså ikke ekspert, jeg vil bare gerne dele mine opskrifter, når jeg ind i mellem lykkes med noget 😉

  Skriv en kommentar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Om bloggen

  Jeg er en bageglad kvinde på 31 år. Jeg har levet (næsten) glutenfrit siden 2015. Jeg har en rygrad som en regnorm, og falder derfor til tider i fælden – fortrydelsen kommer nogenlunde samtidig med min krops afstrafning.

  Min blog indeholder reklamer og reklamelinks. Hvis du trykker på en bannerreklame eller et link, er der mulighed for, at jeg tjener penge.