Glutenfri meltyper

Glutenfri meltyper

Det kan virke uoverskueligt at gå i gang med glutenfri bagning. Og jeg forstår dig! Man skal sætte sig ind i hvordan andre meltyper fungerer med væske, bagetid og andre ingredienser. Og nåh ja.. Man skal også lige finde ud af hvilke meltyper, der overhovedet er en mulighed. 

Der findes flere meltyper end dem jeg lister her, men jeg vælger kun at skrive om dem, jeg har personlig erfaring med. Hvis man ikke har mod på, at kaste sig ud i disse meltyper nu, kan man også bruge Rød Finax eller Melmix fra Schär. 

Rismel

Rismel er en af mine favoritter til både brød og kager. Jeg synes det er nemt at arbejde med. Samtidig er rismel uden smag, hvilket betyder, at det ikke bidrager negativt til smagen i kagen/brødet. 

Du kan få både fin rismel og fuldkornsrismel. Ikke overraskende er der mere fuldkorn i fuldkornsrismel. Den er dog også mere grov i det. 

Når jeg bruger fuldkornsrismel er det typisk til brød, mens jeg bruger almindelig fin rismel til kager. 

Rismel suger mere væske til sig, end hvedemel. Så hvis man erstatter rismel i en opskrift med hvedemel, skal mængden justeres ned. Jeg plejer at reducere med cirka 10% (Ved 100 gram hvedemel bruger jeg i stedet 90 gram rismel).

Glutenfri meltyper - rismel

Havremel

Havremel er også en glutenfri meltype, som jeg bruger meget, når jeg bager. Man kan købe det færdiglavet. Jeg plejer dog at lave det selv, ved at hælde glutenfri havregryn i min minihakker. 

Husk at købe glutenfri havregryn, hvis du vil lave det selv. 

Havregryn er lidt sødt i det, men kan sagtens bruges til både brød og kager. Jeg bruger havremel i mine glutenfri cookies

Havremel fungerer rigtig godt sammen med rismel.

Glutenfri meltyper - havremel

Mandelmel

Mandelmel er perfekt i søde kager. Det kan være en citrontærte eller en mazarinkage. Det er en meltype, som giver rigtig meget sødme til opskriften. Og derfor bruges det faktisk også en del i “almindelige” opskrifter. 

Mandelmel er helt vildt dyrt – for det er mandler jo også. Det kan derfor godt svare sig, at lave det selv. Det gør du ved at smutte mandlerne. Og når de er tørre, kan du hakke dem i en minihakker, blender, foodprocessor eller kaffekværn. 

Glutenfri meltyper - mandelmel

Boghvedemel

Boghvede er en nød. Og derfor giver boghvedemel også en lidt mere nøddet smag til dit bagværk. Jeg bruger det personligt sjældent, da jeg faktisk ikke er så glad for smagen. Derfor bruger jeg det helst ikke. Når det så er sagt, så er boghvedemel et rigtig godt alternativ, og kan bruges til mange lækre opskrifter. 

I sidste ende så er det en smagssag. 

Glutenfri meltyper - boghvedemel

Majsmel

Jeg bruger ofte majsmel, når jeg bager brød. Det fungerer rigtig godt, især i kombination med f.eks. rismel. 

Når vi skal lave rigtige tortillas bruger vi en lidt anden form for majsmel: Masa Harina. Man kan købe Masa Harina i flere danske webshops. 

Husk at der er forskel på majsmel og majsstivelse!

Glutenfri meltyper - majsmel

Kartoffelmel

Kartoffelmel (eller kartoffelstivelse) kan være ret godt når du skal bage brød. Stivelsen hjælper med at binde det hele sammen, og i nogle opskrifter er det en klar fordel.

Glutenfri meltyper - kartoffelmel

Der er mange muligheder, når man skal bage glutenfrit. Alt behøver ikke gå op i hvedemel. Men det kan være svært at se muligheder, når man føler sig begrænset. 

Når du skal i gang med glutenfri bagning, er det derfor rigtig vigtigt, at du finder ro i opgaven og tryghed. Hvis man stresser over, at det hele er anderledes, får man nemlig ikke fokuseret på det, der er opgaven. Derfor er det også rigtig vigtigt, at man giver plads til fejlslåede opskrifter og træning. For nogle opskrifter skal man bare prøve flere gange (og måske i forskellige versioner), før man finder den rette. Måske ender det med, at du ligesom mig, kommer til at elske, at eksperimentere med meltyper og opskrifter 😊

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Om bloggen

Jeg er en bageglad kvinde på 31 år. Jeg har levet (næsten) glutenfrit siden 2015. Jeg har en rygrad som en regnorm, og falder derfor til tider i fælden – fortrydelsen kommer nogenlunde samtidig med min krops afstrafning.

Min blog indeholder reklamer og reklamelinks. Hvis du trykker på en bannerreklame eller et link, er der mulighed for, at jeg tjener penge.