Ideer til bryllupspynt: Hjemmelavede lys i glas til vores bryllup

Ideer til bryllupspynt: Hjemmelavede lys i glas til vores bryllup

Vores bryllup er (endelig) lige om hjørnet. I går var der præcis 8 uger, til vi skal sige ja til hinanden. Efter vi måtte rykke brylluppet et år pga. Corona-restriktioner, så er det virkelig en lettelse, at vi nu er så tæt på. Men samtidig også en anelse stressende. For det er jo lige om lidt!

Måske virker 8 uger som lang tid. Men helt ærligt. Med en arbejdsuge på langt over de normale 38 timer, fritidsaktiviteter og egentlig bare behovet for at leve livet, så er der ikke mange timer tilbage til den sidste planlægning. 

For længe længe siden (vi startede planlægningen i 2018 med en forventning om et bryllup i 2020) fik jeg den idé, at vi da selvfølgelig skulle have lys i gamle syltetøjsglas, som jeg selv skulle lave. Og de er faktisk blevet ret gode!

Jeg lavede de første forsøg tilbage i 2019, dengang jeg endnu var ung og uvidende om hvad 2020 skulle bringe. Og nu er det altså tid til, at jeg skal lave de sidste. 

Trin 1: Køb noget stearin og nogle væger

Der er to måder at løse det her på. 

Første løsning: Køb noget stearin eller parafinvoks og nogle væger hos en hobbybutik (eller lign.).

Anden løsning: Køb nogle kronelys (som er 100 % stearin) og brug vægerne herfra. 

Jeg valgte at købe nogle kronelys i min lokale brugs. Af den simple årsag at der var et sindssygt godt tilbud på dem, så kilo prisen faktisk var billigere, end hvis jeg skulle købe ren stearin i “løs” salg. Så tjek kiloprisen inden du køber.

Jeg har læst mig frem til, at det er bedst at vælge parafinvoks, hvis man vil have farvede lys. De hvor du kan købe parafinvoks, kan man typisk også købe farve til det.

Trin 2: Gør stearin klar til smeltning

Dette trin er kun vigtigt, hvis man har valgt at gøre det med kronelys. 

Da jeg skulle bruge vægerne fra stearinlysene, skulle jeg først have dem godt og grundigt…. smadret. Jeg lagde dem i en pose, som jeg så lagde ind i en anden pose (bare i tilfælde af at den gik i stykker). Herefter gik jeg ellers bare amok med en kagerulle. 

Herefter kunne jeg fjerne vægerne. Kør fingrene henover vægen for at gå det sidste stearin af. 

Trin 3: smelt stearinen

Her har jeg ofret en gammel gryde og min skål til at smelte chokolade. Så kan jeg nemlig smelte stearinen over vandbad. Det tager lidt tid, men jeg gik og hyggede mig med en masse andet, mens jeg ventede på stearinen.

Jeg har valgt, at gryden og skålen ikke skal være en del af mit køkken efter dette. Jeg synes simpelthen bare ikke, at det bliver ordentligt rent igen. Så gør som mig og brug en gammel gryde, som alligevel var blevet slidt.

Ideer til bryllupspynt: Hjemmelavede lys i glas til vores bryllup

Trin 4: Gør glasset klar

Jeg brugte et grillspyd, som jeg bandt vægen fast på, så det passede med højden. Det gjorde det nemt at sørge for, at den sidder hvor den skal, mens stearinen stivner i glasset. 

Jeg har brugt en blanding af glas fra nogle desserter købt i Irma, salsa-glas og syltetøjsglas. Jeg har haft fokus på at vælge glas som er brede i toppen. Dvs. glas der munder ind ved glassets åbning, har jeg fravalgt.

Ideer til bryllupspynt: Hjemmelavede lys i glas til vores bryllup

Trin 5: Hæld stearin i glasset

Her er det virkelig en fordel, at jeg har en skål med et håndtag og en hældetud. Så det kan klart anbefales.

Hæld forsigtigt stearinen op i glasset – men pas på med at gøre det for langsomt. Hvis du hælder det op langsomt, så spilder man det nemlig ud over det hele… Jeg taler af erfaring!

Efter jeg havde hældt stearinen op, kunne jeg med et andet grillspyd “skubbe” vægen på plads, så den var næsten i midten hele vejen igennem lyset. 

Ideer til bryllupspynt: Hjemmelavede lys i glas til vores bryllup

Det endelige resultat

Lyset er klar på et par timer. Men for at være på den sikre side, er det en god idé at lade det stå natten over. Når det er helt størknet, kan der godt være lidt luft rundt i kanten. Men det er ikke noget man tydeligt kan se. 

Tag grilspydet ud af din løkke, bind løkken op og klip vægen til i den længde der passer. Så har du et lys i et glas, som er klar til brug. 

Ideer til bryllupspynt: Hjemmelavede lys i glas til vores bryllup

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Om bloggen

Jeg er en bageglad kvinde på 31 år. Jeg har levet (næsten) glutenfrit siden 2015. Jeg har en rygrad som en regnorm, og falder derfor til tider i fælden – fortrydelsen kommer nogenlunde samtidig med min krops afstrafning.

Min blog indeholder reklamer og reklamelinks. Hvis du trykker på en bannerreklame eller et link, er der mulighed for, at jeg tjener penge.